Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
Wielkanoc w azjatyckim stylu
dodano 22.04.2011
Czy co roku z okazji Wielkanocy przyrządzasz stały zestaw potraw i nuży cię przygotowywanie ciągle tych samych dań? Jeżeli tak, powiemy ci jak wprowadzić odrobinę rewolucji do świątecznego menu i urozmaicić tegoroczne święta...
Zapewne każdy z nas ma swój ulubiony zestaw wielkanocnych potraw. Takich pyszności jak żurek z białą kiełbasą, pieczony schab, szynka czy mazurek nie może zabraknąć na świątecznym stole. Warto jednak w tym wyjątkowym czasie zaskoczyć domowników i zaserwować chociaż jedno danie odbiegające od kanonu tradycyjnych potraw. Jeżeli chcesz zajadać się smaczną i egzotyczną potrawą, zamiast powszechnie przygotowywanej sałatki jarzynowej, możesz postawić na smaczną i łatwą potrawę w stylu azjatyckim.
Oto przepis:
Sałatka z kurczakiem i awokado
Składniki, 2 porcje: 2 garście poszarpanej sałaty i/lub rukoli, 1 dojrzałe awokado, ½ marchewki, ½ ogórka, 150 g piersi z kurczaka, ugotowanej lub usmażonej, szczypiorek, grubo zmielony pieprz
Sos
Składniki: ½ filiżanki śmietanki kremówki, ½ filiżanki Sosu Sojowego Kikkoman
Grzanki
Składniki: 2 kromki białego pieczywa, sól i pieprz, 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Pieczywo pokroić w kostkę, włożyć do miski, posypać solą oraz pieprzem i wymieszać z oliwą. Ułożyć na blasze do pieczenia i piec w temperaturze w 180C przez 10-15 minut na złoty kolor. Na półmiskach ułożyć sałatę, dodać obrane i pokrojone w kawałki awokado, pokrojoną w słupki marchewkę oraz ogórka. Piersi z kurczaka pokroić w paski, ułożyć na sałacie, posypać posiekanym szczypiorkiem oraz grubo zmielonym pieprzem. Dodać grzanki. Śmietankę wymieszać z Sosem Sojowym Kikkoman i polać sałatkę przed samym podaniem.
Tak przygotowana sałatka na pewno wprowadzi nutę świeżości do twojej kuchni. Wielkanoc już tuż, tuż, warto więc zawczasu postarać się, by na świątecznym stole obok tradycyjnych potraw znalazła się chociaż jedna nowatorska propozycja. Spróbuj a nie pożałujesz!
Smak mięsa możesz zmienić używając innej niż zazwyczaj marynaty. Do tego celu użyj sosu sojowego firmy Kikkoman, który idealnie sprawdza się w tej roli . Doskonale wzbogaci nie tylko smak mięs czy ryb ale także wszelkich zup, sałat, dipów czy dressingów. Przy jego użyciu możesz odmienić niejedną nudną potrawę wielkanocną.
Inną propozycją na odrobinę innowacji w kuchni jest przygotowanie jako deseru ciasteczek w chińskim stylu. W łatwy sposób zrobisz samodzielnie ten tradycyjny chiński specjał w domu. Mogą one z powodzeniem zastąpić tradycyjny sernik czy makowiec.
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
REKLAMA
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
zobacz więcej
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW