Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
„Odrobina codziennej przyjemności”
dodano 15.09.2009
Człowiek odbiera otaczający go dookoła świat za pomocą zmysłów. To one decydują o naszym postrzeganiu rzeczywistości.
Codziennie coś widzimy, słyszymy, czujemy i smakujemy. Pochodzące z otoczenia bodźce, na które reagują nasze zmysły, mogą wywoływać w naszym organizmie różne reakcje. Jedną z nich jest niewątpliwie przyjemność.
Przyjemności w swoim życiu człowiek może smakować na różne sposoby. Niektórzy z nas wyrobili w sobie nawyk codziennego delektowania się nią, w postaci nawyku picie kawy. Na pierwszy rzut oka można pomyśleć, cóż to za rozkosz dla zmysłów, przecież kawa to tylko palony smak i odrobina pobudzającej kofeiny. Nic bardziej błędnego.
Umiejętne delektowanie się dobrą kawą to rozkosz dla wszystkich z naszych zmysłów.
W pierwszym kontakcie czujemy kawę, otwierając szczelnie zamknięte opakowanie, w którym skrywa się prawdziwy intensywny i szlachetny aromat. W drugim kroku dotykamy kawę, wybierając najbardziej doskonały dla nas sposób jej przygotowania. Następnie zaspakajamy nasz zmysł wzroku, przelewając szlachetny napój do odpowiedniej dla nas porcelany. Po tym pozostaje nam już tylko efekt ostateczny, czyli smakowanie i rozkoszowanie się tak przygotowaną przyjemnością.
Podążając tym tropem, można konkludować, że z codziennej potrzeby picia kawy warto uczynić miły i satysfakcjonujący rytuał. Picie kawy nie musi bowiem stanowić tylko niezbędnego nawyku, potrzebnego, aby móc się każdego poranka trochę pobudzić. Tak jak szlachetna może być sama kawa, tak szlachetny może być również sposób jej przygotowania, a co za tym idzie, nasze delektowanie się tą przyjemnością.
Nawyk czerpania przyjemności z picia kawy warto w sobie wyrobić. I jak się okazuje, nie chodzi tutaj tylko o fakt, czy wypijemy kawę parzoną, rozpuszczalną, mokkę czy z ekspresu. Nie ważne jest samo to czy kupimy dobrą, świeżą i aromatyczną kawę. Liczy się również fakt, aby umieć aromat dobrej kawy zatrzymać a następnie go z tej kawy wydobyć. Istotne jest to, w czym przygotowany napój spożywamy oraz jakie towarzyszą nam przy tym okoliczności.
Kupując kawę warto zwrócić uwagę na sposób jej opakowania. Po pierwsze, tylko dobre, szczelnie zamknięte opakowanie jest w stanie zagwarantować nam, że kawa na długo zachowa swą świeżość i intensywny aromat. Przykładem najlepszego rozwiązania na skuteczne przechowywanie kawy jest opakowanie próżniowe typu Vacuum. Opakowanie takie umożliwia nam nie tylko na długo zachować świeżość produktu ale także wszelkie jego walory smakowe i zapachowe. Po drugie, należy zwrócić uwagę na to, z czego kawę pijemy. Warto do jej picia znaleźć ulubiony kubek, elegancką filiżankę, lub każdy inny rodzaj porcelany, który sprawi, że picie kawy już wzrokowo, będzie kojarzyło nam się z codzienną przyjemnością. Po trzecie, warto znaleźć prawdziwie dobry i szlachetny rodzaj kawy, a następnie dopracować najwłaściwszy dla nas sposób jej przygotowania. Wybierając kawę warto zwrócić uwagę nie tylko na jej walory smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. Smakowanie kawy jest przecież nie tylko przyjemnością, ale czynnością, która w istotny sposób oddziałuje na nasz organizm. Warto dlatego wybrać tak samo dobry jak również bezpieczny dla naszego zdrowia rodzaj trunku, zwracając uwagę na posiadane przez niego atesty, jego skład oraz to w jaki sposób wpływa na nasz poziom cholesterolu i czy zawiera antyutleniacze. Jeżeli zrobimy już tyle, pozostaniem nam tylko jedno, po czwarte - codzienne delektowanie się przyjemnością.
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
REKLAMA
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
zobacz więcej
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW