Start
Profil
Pino quizy
pino gry
o pino
Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie

Historia kuchni szwedzkiej

Autor: rydzyk
dodano 09.06.2008
Historia kuchni szwedzkiej
Ocena:

Szwedzka kuchnia zdecydowanie różni się od polskiej, a jej korzenie są chłopskie. Dlatego dużo w niej śledzi, ziemniaków i buraków. Śledzie z burakami? Oczywiście - w Szwecji jak najbardziej.


Szweckie potrawy narodowe i ich tradycje
Wielowiekowa szwedzka tradycja jedzenia ryb ma związek z położeniem Szwecji nad Bałtykiem oraz dużą ilością czystych jezior. Zresztą jedzenie mięsa nigdy nie było w tym kraju szczególnie popularne, a hodowla bydła nastawiona głównie na produkcję mleka. Natomiast dodatkowa ilość białka zwierzęcego w szwedzkim menu pochodziła z popularnej tu dziczyzny (łosie, króliki, zające, ptactwo).

Szwedzki klimat z długimi, mroźnymi zimami sprawiał, że jedzenie w tym kraju oparte było na produktach solonych i suszonych. Tradycyjnie solono mięso, łososia, śledzia, dorsza, szczupaka i węgorza. Do suszenia przeznaczano natomiast płastugi, molwy, sztokfisze, merlany, szczupaki, a także groch, chleb i mięso z renifera.

Bardzo popularną metodą konserwowania żywności było kiszenie, ale nie tak jak w Polsce kapusty i ogórków, lecz śledzi. W owych czasach śledź kiszony był popularną potrawą, a dzisiaj należy do rarytasów, którego spożywanie stanowi coroczne, uroczyste święto. Kiszenie śledzi odbywało się po ich zasoleniu i starannej kontroli zachodzącego później procesu. Najstarsze zapiski o kiszonym śledziu pochodzą z XVI wieku.

 

Duża popularnością zawsze cieszyło się w Szwecji mleko. Jako produkt nietrwały w stanie świeżym dostępne było jedynie latem, ponieważ cielęta przychodziły na świat późną wiosną. Przed końcem czerwca krowy, cielęta i owce wyganiano na pastwiska, gdzie zajmowały się nimi służące dziewczyny, które przygotowywały z mleka i serwatki ser oraz różne rodzaje zsiadłego mleka.

W gospodarstwach wiejskich podstawą jedzenia były przez lata kasze, kleiki i zupy mączne. Kaszę spożywano zwykle wieczorem, a resztki odsmażano i podawano z syropem na śniadanie. Był to smakołyk szczególnie lubiany przez dzieci. Kasza była zresztą potrawą i codzienną, i świąteczną, a różniła je forma przygotowania. Na co dzień kaszę gotowano na wodzie i jedzono z dodatkiem borówek, świąteczna zaś była gotowana na mleku. Jeszcze do połowy lat 40. ubiegłego wieku kaszę jedzono ze wspólnej miski.
Dawnym wynalazkiem szwedzkich gospodyń domowych jest także słynny cienki, chrupki chlebek. Ciasto spłaszczano na dużym kamieniu i podgrzewano aż do wyschnięcia.

Niektóre tradycyjne potrawy zawdzięczają Szwedzi swoim królom. Bez Gustawa Wazy nie byłoby dziś na pewno kiełbasy przypominającej mortadelę i zwanej falukorv.

Recepta tej wędliny związana jest ze sprowadzeniem z Belgii górników do wydobywania miedzi w kopalni w Falu. Do wyciągania rudy w koszach wykorzystywano siłę wołów. Kiedy jednak zwierzęta nie były już w stanie pracować fizycznie zabijano je i ze skóry wykonywano pasy do wyciągania rudy. Z mięsa natomiast górnicy sporządzali kiełbasy przypominające te, które jadali w swojej ojczyźnie. W ten sposób powstała falukorv.

Potomkowie Gustawa Wazy przyczynili się także do wprowadzenia do szwedzkiej kuchni raków, które w Europie jedzono już od wielu lat. W Szwecji zwyczaj ten stał się popularny w szwedzkich dworkach szlacheckich dopiero w XVIII wieku. Jedzenie raków stało się w Szwecji tradycją i przeszło w XX wieku do kalendarza szwedzkich świąt jako obchodzone w sierpniu święto raków, któremu dzisiaj towarzyszą różnorodne gadżety i dodatki oraz wielka popularność.
   Historia kuchni szwedzkiej - zobacz źródło wróc do artykułów
 
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
Aby dodac komentarz należy się zalogować.
 
REKLAMA
 
UŻYTKOWNIK: rydzyk
avatar

Opis z moblo.pl
Dodał(a) plik multimedialny http://peugeot.309.a...
W serwisie od:
09.08.2007
Przyjaciół:
8
Dodaj do znajomych

 
INNE OD rydzyk
 
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW
21.09.2009 10:24:34
02.06.2009 19:31:08
09.06.2009 18:03:13
27.04.2009 18:23:22
 
zobacz więcej
 
Społeczność Witamy w serwisie Pino.pl. Nasz serwis to

nowoczesny portal społecznościowy

w pełni tworzony przez naszych Użytkowników. Dołącz do naszej społeczności. Poznaj świetnych ludzi, kontaktuj się z nimi, baw się rozwiązując quizy, graj w gry, twórz własne blogi, pokazuj swoje zdjęcia i video. Pino.pl to serwis społecznościowy dla wszystkich tych, którzy chcą świetnie się bawić, korzystać z wielu możliwości i poznać coś nowego. Społeczność, rozrywka, fun, ludzie i zabawa. Zarejestruj się i dołącz do nas.
Pino
Reklama
O Pino
Polityka prywatności
Pomoc
Regulamin
Blog
Reklamacje
Kontakt
Polecane strony
Darmowy hosting
Playa.PL - najlepsze gry
Filmiki
Miłość
Prezentacje