Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
Dietetyczne wynalazki: Jagoda Acai
dodano 06.12.2009
Świat dietetyki i suplementów co chwila ogłasza nowe rewelacje - wynalazki, które mają zrewolucjonizować nasze życie i... odchudzanie. A my? U nas bez zmian, wciąż stosujemy się do zasady
Dlaczego wciąż wierzymy, że wynalezienie cudownego specyfiku na odchudzanie jest możliwe? To niezwykła naiwność, a raczej wiara poparta znanym powiedzeniem, że 'tonący brzytwy się chwyta' i samograj dla wszystkich tych, którym marzy się chudnięcie bez wysiłku.
Nie tędy droga. Suplementy działają, ale naturalnie, a natura potrzebuje czasu, dużo czasu i dużo zaangażowania.
Przykłady?
Jagoda Acai
W zasadzie trudno nazwać ją wynalazkiem, to całkiem świeże dietetyczne odkrycie. Jagoda od lat rosła sobie w Amazonii, zjadali ją tubylcy na śniadania, obiady i kolacje. Żyło im się dobrze, właściwie bez chorób, a na pewno bez wszystkich tych dolegliwości, które są przekleństwem naszej cywilizacji.
Dietetycy nie wynaleźli Acai, oni ją odkryli, podobnie jak wiele innych roślin bogatych w składniki odżywcze i ochronne. Jeszcze kilka lat temu to Aronia była rewelacją, dziś jest nią ta egzotyczna jagoda.
Dlaczego? Nadzieja pojawiła się w związku z odkryciem, że to jedno z najbogatszych (o ile nie najbogatsze - co do tego nie mam pewności, bo źródła i porównania dostarczają nieco sprzecznych danych) źródeł przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze jak wiadomo są najlepszym zabójcą wolnych rodników, odpowiedzialnych za postępującą wraz z wiekiem destrukcję organizmu. Im więcej przeciwutleniaczy znajdzie się w naszej diecie, tym lepsze są nasze zdolności do regeneracji, mniejsze uszkodzenia komórek i tkanek, lepsza wydajność, a przede wszystkim później 'zapadamy' na starość.
Jagoda Acai znajduje się na szczycie zestawień ORAC tj. zestawień grupujących pokarmy według zawartości związków o właściwościach antyoksydacyjnych.
Tuż za nią plasuje się Aronia, choć niektóre źródła podają, że w aroniowym suszu zawartość przeciwutleniaczy przewyższa ich zawartość w Acai. To też jest prawdopodobne.
Świat zachwyca się jednak nie tylko antyoksydantami. Przyczynkiem do wzrostu popularności jagody Acai okazały się badania potwierdzające jej szerokie spektrum działania w zapobieganiu najprzeróżniejszym chorobom. Jagoda Acai ma zapobiegać problemom naczyniowo - sercowym, obniżeniu zdolności intelektualnych, ma chronić nasze komórki przed mutacjami nowotworowymi, dostarczać niezbędnych białek i aminokwasów, a przede wszystkim jej aktywne składniki mają poprawiać metabolizm i wspomagać odchudzanie. Czy można oprzeć się tak doskonałej jagodzie?
Oczywiście, że nie, toteż wpadamy w zachwyt, kupujemy, wypijamy soki bądź łykamy tabletki nie zastanawiając się nad tym, że wszystkie potrzebne składniki, identyczne i o dokładnie takim samym działaniu, mamy przecież na wyciągnięcie ręki w świeżych owocach, warzywach i ziarnach.
Zachwyt jest poniekąd uzasadniony, bo jagoda Acai ma ich więcej, ale rośnie daleko i w swej naturalnej postaci nie jest u nas dostępna.
Tymczasem natura nie pozbawiła i nas, mieszkańców Europy, dostępu do takich roślinnych panaceów, lekarstw, które rosną na polach, w lasach, ogrodach i w naszych sadach.
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
REKLAMA
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
zobacz więcej
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW