Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
Królowa kuchni czy pani na zmywaku?
dodano 27.10.2011
Najnowsze badania przeprowadzone przez firmę Schwartz wskazują na to, że gotowanie dla 70 procent pań jest przykrą koniecznością i najbardziej stresującym domowym zajęciem.
Nie stój przy garach – gotuj z rodziną!
Badania mówią same za siebie. Współczesne niedocenione panie nie przepadają za przysłowiowym „staniem przy garach” i trudno jest im często zaprzyjaźnić się z książką kucharską. Przygotowanie kolejnego dania jest dla nich przykrym obowiązkiem niedającym satysfakcji. Gotowanie traktują jako nudne i męczące zajęcie, nawet jeżeli wcześniej było ono dla nich frajdą. Co zatem zrobić by kobiety na nowo poczuły się jak prawdziwe królowe kuchni i odczuwały większą przyjemność z gotowania? Tutaj konieczne jest wsparcie bliskich. Jeżeli każdy z domowników przynajmniej raz w tygodniu zechce wnieść swój wkład w przygotowanie posiłku zaowocuje to lepszym zrozumieniem oczekiwań drugiej strony oraz rozluźni atmosferę panującą do tej pory w kuchni. Wspólne gotowanie sprzyja budowaniu więzi, a zarazem jest ciekawą alternatywą spędzenia wolnego czasu z bliskimi. Tym bardziej, że z badań przeprowadzonych przez OECD wynika, że dla rodziny poświęcamy zbyt mało czasu - średnio 28 minut dziennie. Jednym z pomysłów jest również zaangażowanie dzieci w kulinarne obowiązki, gdyż kuchnia wbrew pozorom jest miejscem, gdzie rodzice mogą bawić się z maluchami, a przy tym edukować i uczyć odpowiedzialności. Nie ma wątpliwości, że rodzinne gotowanie da chwilę wytchnienia od codziennej gonitwy, a przy tym nastroi pozytywnie.
Rzemieślnik kontra artysta, a może wprost przeciwnie?
Mówi się, że profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, ale także prawdziwy artysta, który tworzy dzieło kulinarne. Trudno się z tym stwierdzeniem nie zgodzić. Tak jak rzemieślnik wykonuje swoje zadanie z wielką pieczołowitością oraz wysiłkiem, z kolei podobnie jak artysta wkłada serce w to, co robi i poddaje się twórczej fantazji. Za przykładem znawców sztuki kulinarnej możemy podążać również i my. Warto we własnym domu przeprowadzić mały eksperyment i zorganizować wspólnie ze wszystkimi domownikami wieczór kuchni japońskiej czy włoskiej. Będzie on wspaniałą okazją by przybliżyć dzieciom kulturę i obyczaje tam panujące. Innym pomysłem, który obecnie wpisuje się w panujące trendy jest połączenie tradycyjnej kuchni polskiej z egzotycznymi produktami takimi jak japońskie sosy sojowe Kikkoman. Przykładem takiego dania jest tradycyjna zupa pomidorowa, którą doprawiamy właśnie sosem sojowym. Taki sos podkreśli smak gotowanej potrawy, a także z powodzeniem zastąpi sól.
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
REKLAMA
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
zobacz więcej
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW