Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
Sposób na odporność? Jedna łyżeczka miodu dziennie
dodano 13.02.2011
Łyżeczka miodu nie sprawi nagle, że jutro wyzdrowiejesz, że przeziębienie czy grypa miną jak za dotknięciem czarodziejskiej pałeczki, a Ty już nigdy więcej nie będziesz chorować.
Kto wynalazł miód?
Oczywiście człowiek. Miód wpisuje się w historię ludzkości od dawien dawna. Od chwili, gdy po raz pierwszy wykradziono go pszczołom i odkryto, że smakuje doskonale. Nikt nie potrafi podać dokładnej daty, kiedy tak się stało, ani komu zawdzięczamy to, że możemy cieszyć się miodem. Ale wiadomo, że miód znany był już w starożytności. Już wtedy wykorzystywano go, podobnie jak teraz – w pielęgnacji urody, kulinariach i medycynie. I już wtedy uważano jest za jeden z cenniejszych produktów natury i lek na wiele przypadłości. Zapiski o miodzie znajdziemy w dokumentach jakie zachowały się po najstarszych cywilizacjach. Biblia opisuje krainę mlekiem i miodem płynącą, z zapisków egipskich wynika, że to właśnie w tym kraju rozpoczęto hodowlę pszczół w celu pozyskiwania miodu, a w dokumentach pochodzących ze starożytnej Grecji można wyczytać, że miód stanowił pokarm bogów, choć także i ludzi. Pochodzący bowiem z Grecji lekarz Hipokrates już 450 lat przed naszą erą zachwalał lecznicze właściwości miodu i zalecał go jako lekarstwo na wiele przypadłości. Dziś miód nadal jest chętnie wykorzystywany w medycynie i uważany przez wiele osób, które potrafią używać go właściwie – za najlepszy i najtańszy środek leczniczy. Ba… w dodatku uniwersalny.
Jak prawidłowo spożywać miód?
Wiele osób wie, że miód sprzyja zdrowiu. Dlatego chętnie sięga po niego w czasie przeziębienia lub innych chorób. Ale jedna łyżeczka miodu raz do roku, nie sprawi, że człowiek nagle wyzdrowieje. Niestety, mimo iż rzesza ludzi słyszała o jego zdrowotnych właściwościach, to niewielka grupa z niej zdaje sobie sprawę z tego, że ten dar natury, należy spożywać według ściśle określonych receptur. I to spożywać regularnie.
- Jedna łyżeczka miodu zjadanego codziennie, przez 360 dni w roku, zadziała jak szczepionka i podkręci układ immunologiczny uodparniając organizm na wiele chorób. Jeśli chcemy, by miód działał na nas jak lekarstwo, należy koniecznie spożywać go prawidłowo – radzi Piotr Blajer, właściciel Gospodarstwa Pasiecznego Królewskie Miody, który ze swoimi pszczołami wędruje po ekologicznych terenach Polski Wschodniej, dbając o to by produkowany przez nie miód był naprawdę wyjątkowy i najwyższej jakości. Pszczoły pana Piotra w zależności od pory kwitnienia roślinności zbierają nektar z rozmaitych rodzajów kwiatów znajdujących się w pobliżu „wędrującej” pasieki: rzepaku, gryki, lipy, wrzosów itd. I produkują miód odpowiedni dla danych zbiorów. Każdy z rodzaju powstałego w ten sposób miodu pomocny jest w leczeniu różnych przypadłości.
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
REKLAMA
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW