Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
Jedzmy ryby (a zwłaszcza dorsze...), czyli gdyńska impreza "Dary Morza"
dodano 21.07.2008
W najbliższą sobotę - 26 lipca - w godz. od 12:00 do 19:00 w Gdyni na Molo Południowym (popularnie nazywanym - Skwerem Kościuszki) - vis a vis Akwarium Morskiego - odbędzie się II edycja imprezy plenerowej "Dary Morza".
Wydarzenie ma na celu przede wszystkim promocję bogactw Morza Bałtyckiego i ich ochronę oraz upowszechnianie spożywania ryb jako ważnego elementu diety. "Dary Morza" będą okazją do zaprezentowania historii i rozwoju miasta oraz portu Gdynia, a także aktywnego wspierania turystyki wodnej.
Główną atrakcją imprezy będzie niewątpliwie specjalny rejs statkiem Żeglugi Gdańskiej, "Danusia" wzdłuż morskiej linii brzegowej Gdyni. Przewodnikiem tej wycieczki będzie Krzysztof Gromadowski - Dyrektor ds. Współpracy Międzynarodowej Zarządu Morskiego Portu Gdynia S.A.
Rejs rozpocznie się o godz. 10:00 i potrwa dwie godziny, a wstęp na statek jest bezpłatny.
Warunkiem jednak wejścia na pokład jest okazanie zaproszenia, które do odbioru będzie od jutra - 22 lipca - od godz. 10:00 w punkcie informacyjnym w Urzędzie Miasta Gdyni.
Do rozdysponowania jest około 100 zaproszeń.
W programie "Darów Morza" przewidziano także:
Tuż po godz. 12:00 nastąpi rozpoczęcie Konkursu V Międzynarodowych Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Potraw z Dorsza "Dorszowe Żniwa", do którego przystąpi 18 ekip zawodowych kucharzy z całej Polski. Potrawy z dorsza oceniać będzie 15-osobowe jury. Przewodniczącym jury będzie znany w Polsce kucharz z Sycylii - Giancarlo Rosso, a w składzie kapituły znajdą się także m.in.: Grzegorz Kazubski - szef kucharzy Makro na Polskę oraz Dariusz Zahorański - naczelny szef kucharzy sieci hoteli Radisson w Polsce.
Wyniki Mistrzostw zostaną ogłoszone koło godz. 19:00
Później, około 13:00, pełen emocji kulinarny pokaz z udziałem VIP-ów czyli przygotowanie potraw z dorsza przez przedstawicieli Urzędu Miasta Gdyni, Zarządu Portu Gdynia oraz zawodowych kucharzy programu telewizyjnego "Kawa czy Herbata" z Warszawy.
O 15:00 planowany jest "Muzyczny spacer po portach świata" w wykonaniu znanych zespołów z Trójmiasta, który umili gościom degustację potraw rybnych.
W tym samym czasie będzie można również porozmawiać z przedstawicielami Morskiego Instytutu Rybackiego, Stacji Morskiej Instytutu Oceanografii UG na Helu oraz z rybakami z Oksywia.
Stacja Morska Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego na Helu zaprezentuje projekt "Czynna ochrona morświnów", który jest realizowany na Zatoce Puckiej.
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
REKLAMA
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
zobacz więcej
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW