Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
Tempura z kolorowych warzyw Karola Okrasy
dodano 14.05.2010
Tempura to kawałki warzyw, ryb czy owoców morza maczane w cieście i smażone w głębokim tłuszczu, więc – zamiast niżej podanych – możemy użyć innych składników.
Składniki:
• 1 brokuł
• 1 kalafior
• 2 marchewki
• 150 g fasolki szparagowej
• 150 g karczochów marynowanych
• 50 g grzybów shiitake
• 2 łyżki kaszki kukurydzianej
• 200 g serka topionego
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 1 łyżeczka curry
• 1 łyżka sosu sojowego
• 300 g mąki pszennej
• sól, pieprz, oliwa z oliwek, woda
• olej do głębokiego smażenia
• z kalafiora i brokułów wycinamy głąb, dzielimy je na różyczki, marchewkę kroimy w słupki, fasolkę czyścimy i odcinamy końce, marynowane serca karczochów kroimy na pół, z grzybów shiitake wycinamy ogonki
• warzywa podgotowujemy: brokuły 2–3 minuty, kalafiora 4 minuty, marchewkę i fasolkę 5–6 minut
• wyjmujemy z wrzątku i odsączamy na papierowym ręczniku
• mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i wodę rozrabiamy w misce do konsystencji gęstej śmietany
• dzielimy ciasto na trzy części w trzech oddzielnych miseczkach; do pierwszej dodajemy przecier pomidorowy, sól i pieprz, do drugiej łyżeczkę curry, do trzeciej sos sojowy i zioła prowansalskie
ugotowane warzywa obtaczamy w ciastach wedle uznania, na przykład brokuły, karczochy i grzyby w cieście z sosem sojowym, fasolkę i marchew w cieście z koncentratem pomidorowym, a kalafiora w cieście z curry
• warzywa nabijamy na szpadki drewniane i powoli zanurzamy w rondelku z gorącym olejem (jak do smażenia frytek)
• warzywa smażymy stopniowo, po kilka sztuk naraz, aby nie obniżyć zbytnio temperatury oleju i nie dopuścić do zlepiania się pojedynczych kawałków
• usmażone kawałki tempury wyjmujemy z oleju łyżką cedzakową i przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu
• wszystkie usmażone warzywa przekładamy na blachę z pergaminem i przed podaniem podgrzewamy w silnie nagrzanym piekarniku tak, by skórka na cieście była chrupiąca
• w miseczce mieszamy rozdrobniony serek topiony, dodajemy zioła prowansalskie, sól, pieprz i wrzącą wodę, dokładnie mieszamy
• tempurę podajemy na talerzykach, przed spożyciem kawałki tempury maczamy w sosie z serka topionego
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
REKLAMA
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW