Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
Termiczna obróbka żywności – o co chodzi?
dodano 03.08.2011
W dzisiejszych czasach obserwujemy prawdziwy boom na zdrowe odżywianie. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z faktu, że nie ogranicza się ono do zakupu tzw. „zdrowych” produktów.
Dzięki właściwej obróbce termicznej zachowamy wszystkie najważniejsze walory posiłku – jego smak, aromat i wartości odżywcze. Pod z pozoru skomplikowaną, nazwą „termiczna obróbka żywności”, kryje się szereg czynności wykonywanych przez nas niemalże codziennie – gotowanie, podgrzewanie, a zwłaszcza smażenie. Dlaczego zwłaszcza? O tym powiemy dalej. Celem termicznej obróbki jest zniszczenie szkodliwych drobnoustrojów i uniemożliwienie reinfekcji pokarmów. Co ciekawe – tkanki roślinne i zwierzęce są niemalże sterylne i dopiero w trakcie zbioru lub rozdrabniania następuje ich zanieczyszczenie. Jak już wspomniano, podczas przetwarzania żywności (na skutek poddawania jej działaniu wysokich temperatur) nie tylko likwidujemy potencjalnie groźne drobnoustroje. Możemy również zachować, wzmocnić lub zniszczyć cenne wartości produktów, które obrabiamy. Niektóre z naszych kuchennych przyzwyczajeń prowadzą nie tylko do uszkodzenia komórek roślinnych oraz utraty cennych witamin i mikroelementów, ale również do podwyższenia kaloryczności potraw i sprawienia, że posiłek staje się, z odżywczego punktu widzenia, zupełnie bezwartościowy. Jak wszyscy wiemy – w przypadku gotowania najlepiej sprawdzają się parowary. Gotowanie odbywa się szybko i z możliwie najmniejszą ingerencją w naturalne właściwości przygotowywanych produktów. Kwestia bardziej skomplikowana dotyczy smażenia – tutaj najważniejsze jest odpowiednie dopasowanie temperatury: zbyt niska jest nieskuteczna, natomiast nazbyt wysoka może mieć negatywny wpływ na niektóre, często istotne, składniki żywności. Smażąc, nawet jeśli nie używamy nadmiaru tłuszczu, przeważnie przegrzewamy patelnię, nie zdając sobie sprawy z tego, jak bardzo szkodzimy swojemu zdrowiu. Tradycyjne nieprzywierające powłoki tworzy się bowiem pokrywając powierzchnię patelni politetrafluoroetylenem – woskową, syntetyczną substancją, która może mieć właściwości rakotwórcze, a przy przegrzaniu wydzielane przez nią substancje mogą wpływać niekorzystnie na układ oddechowy, powodować bóle głowy i wymioty. Dlatego jeśli chcemy zdrowo się odżywiać, najpierw powinniśmy zainwestować w dobry sprzęt kuchenny – parowar i dobrą jakościowo, „zdrową” patelnię, najlepiej pokrytą powłoką ceramiczną, wykonaną z minerałów, a nie plastiku. Biorąc pod uwagę te wszystkie czynniki, do współpracy przy kampanii Zdrowo Jesz zaprosiliśmy markę GreenPan – producenta bezpiecznych dla zdrowia i środowiska artykułów kuchennych, w tym patelni pokrytych ceramiczną innowacyjną powłoką Thermolon. Zapobiega ona przywieraniu potraw do powierzchni patelni i jest wykonana z naturalnych minerałów, bezpiecznych dla zdrowia. Dodatkowo, powłoka Thermolon jest doskonale gładka i zapewnia wysoką szczelność, dzięki czemu powierzchnia naczyń nie zawiera mikroszczelin, które mogą stać się siedliskiem bakterii i grzybów poprzez gromadzące się w nich resztki jedzenia niemożliwe do usunięcia nawet podczas intensywnego mycia. Patelnie GreenPan nie zawierają żadnych potencjalnie niebezpiecznych związków chemicznych – są całkowicie pozbawiona PTFE i PFOA oraz oleju silikonowego.
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
REKLAMA
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
zobacz więcej
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW