Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
Alkohol a dieta
dodano 28.07.2011
Piwo to źródło witamin B1, B2, PP, B12 oraz składników mineralnych takich jak: potas, fosfor, magnez, wapń i sód. Wino jest z kolei bogate w polifenole. Niestety, jest też kaloryczne. Ile zatem można spożywać tych trunków?
Osoby redukujące nadmiar masy ciała nie powinny spożywać alkoholu. Dlatego jeśli naprawdę komuś zależy na utracie masy ciała, to musi zrezygnować z alkoholu. Alkohol w każdej postaci należy wykluczyć z diety. 1 g tłuszczu dostarcza aż 9 kcal, podczas gdy 1g alkoholu niewiele mniej, bo aż 7kcal! Alkohol spala się w naszym organizmie z szybkością około 60 mg na 1 kg masy ciała, na 1 godzinę. Spalanie alkoholu nie podlega w zasadzie regulacji neurohormonalnej, dlatego jest mało energetyczne. Kaloryczność wybranych rodzajów alkoholu: kieliszek wina białego wytrawnego – 100 kcal kieliszek wina białego słodkiego – 140 kcal kieliszek wina czerwonego – 100 kcal kieliszek szampana – 115 kcal kieliszek wódki (50ml) – 110 kcal butelka piwa (0,5 l) – 250 kcal kieliszek koniaku (40 ml) – 110 kcal likier kawowy (20ml) - 85 kcal kieliszek sherry (50ml) - 50 kcal kieliszek nalewki domowej (35-45ml) - 100 kcal kieliszek ginu (30ml) - 75 kcal kieliszek ajerkoniaku, likieru (20 ml) - 51 kcal kieliszek malagi (50ml) - 80 kcal kieliszek martini wytrawnego (50ml) - 60 kcal porcja koktajlu "cuba libre" (20ml rumu i 0,2l coli) - 162 kcal Należy także wspomnieć, że alkohol wpływa na pracę naszego układu trawiennego oraz wątroby. Wątroba w naszym organizmie przekształca alkohol w aldehyd octowy, który jest toksyną. Jeśli wątroba nie pracuje prawidłowo, toksyny krążą w naszym krwioobiegu powodując poważne szkody, w tym także zwiększając podatność na stres. NADMIAR alkoholu może prowadzić do otyłości oraz związanych z nią powikłań, w tym zaburzeń poziomu glukozy we krwi, degeneracji tkanek, spowolnienia pracy organów wewnętrznych i ciągłego zmęczenia. Jego nadmierne spożycie powoduje powiększanie złogów tłuszczu w sercu i całym układzie krążenia, osłabiając również nasz układ odpornościowy! Podsumowując.... Aby pozbyć się zbędnego "tłuszczyku", wyeliminuj alkohol z Twojej diety. Alkohol osłabia wątrobę, organ, który ma kluczową rolę przy trawieniu tłuszczów. Poza tym, np. piwo oraz wino są bogate w cukry, a już każdy rodzaj alkoholu pobudza apetyt.
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
REKLAMA
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
zobacz więcej
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW