Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
Barka Tumska otwarta!
dodano 11.09.2011
Pierwsza wrocławska restauracja na wodzie zaprasza gości na swój pokład. Barka Tumska, zacumowana rok temu w samym sercu Wrocławia, przeszła ostateczne fazy przygotowań i rozpoczęła działalność.
Barka przypłynęła do Wrocławia ze stoczni Januszkowice i zacumowała pod Hotelem Tumskim
w sierpniu ubiegłego roku. Od tamtego czasu przeprowadzono instalację trzypoziomowej części restauracyjnej. Dobiegły końca ostatnie prace wykończeniowe. Barka Tumska to pierwszy lokal gastronomiczny w mieście usytuowany na Odrze.
Restauracja w niecodziennej oprawie
Na powierzchni 678 m2 rozmieszczone są cztery sale restauracyjne, zaplecze kuchni, bufetu, pomieszczenia techniczne oraz toalety. Do dyspozycji gości oddane zostały trzy poziomy Barki. Na najwyższym z nich znajdzie się taras widokowy z parasolami. Górny pokład,
z widokiem na Ostrów Tumski, będzie dostępny jako kawiarnia „Pod Żaglami” dla odwiedzających
w sezonie letnim i pomieści do 100 osób. Pozostałe dwa poziomy otwarte będą przez cały rok. Środkowa kondygnacja będzie wykorzystywana jako sala restauracyjna i okolicznościowa dla 110 gości – nazywa się „Restauracja Blue Marine”. - Ta przestrzeń jednocześnie pełni funkcję sali konferencyjnej, udostępnianej firmom. Na najniższym pokładzie znajdują się 2 stylowe puby – „Tawerna” oraz „Mesa Kapitańska”. Oba pomieszczenia przyjmą łącznie ponad 60 gości – informuje Artur Perliński, szef gastronomii Hotelu Tumskiego.
Menu na Barce
Barka Tumska to lokal posiadający zróżnicowane menu. Karta dań jest tak skomponowana, aby sprostać wymaganiom i różnorodnym gustom. - Proponujemy potrawy odpowiednie zarówno na spotkania biznesowe, wykwintną kolację, jak i rodzinny obiad. Skosztować można m.in. owoców morza, a także tradycyjnych przysmaków z Borów Dolnośląskich – mówi Zbigniew Pasieka – Dyrektor firmy „Integer Hotel Tumski Sp. z o.o., właściciela Barki. Daniami z ryb i owoców morza oraz innymi smakowitościami można skosztować w restauracji „Blue Marine”, Mesie Kapitańskiej, Mesie Oficerskiej, pubie-tawernie oraz na górnym pokładzie, czyli tarasie widokowym. Wśród potraw serwowanych na Barce Tumskiej znajdziemy: przygotowywaną według oryginalnej receptury zupę rybną z pomidorami i mozzarellą z odrobiną bazylii i imbiru czy też filetowany miętus w sosie
z szyjkami rakowymi i mulami, podawany z ryżem przekładanym szpinakiem. Z myślą o dzieciach
i osobach lubiących łagodną kuchnię, w karcie dań znalazł się bulion z pulpecikami mięsnymi
i pietruszką.
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
REKLAMA
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
zobacz więcej
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW