Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
Mięso na świątecznym stole
dodano 15.12.2011
Każda decyzja zakupowa powinna być przemyślana – ta zasada nabiera szczególnego znaczenia przed Bożym Narodzeniem.
W ferworze przedświątecznych sprawunków trzeba pamiętać, że wybrane przez nas produkty mają decydujący wpływ na smak i wygląd dań, które zjemy wspólnie z najbliższymi. Nie ma bowiem nic przyjemniejszego od pysznego posiłku spożywanego w ciepłej atmosferze świąt, którą wspominamy przez cały rok.
- W okresie świątecznym tradycyjnie kupujemy więcej mięsa i wędlin. W ciągu kilku dni przygotowujemy wiele różnorodnych potraw, więcej czasu spędzamy przy stole. Wigilijny post zwiększa w kolejnych świątecznych dniach spożycie produktów mięsnych - podkreśla Celina Nierodkiewicz ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, członek Loży Ekspertów Programu promocyjnego „Doceń polskie”.
Podobnego zdania jest Dorota Banaszkiewicz-Bartyzel, reprezentująca Zakład Przetwórstwa Mięsnego Grot ze Starowej Góry.
- Przed świętami obserwujemy w naszych firmowych sklepach wzrost zainteresowania zakupem mięsa. Konsumenci najczęściej wybierają schab, karczek oraz mięso wołowe. Większość klientów chce w tym okresie zaserwować swoim najbliższym specjały nawiązujące do tradycji kuchni polskiej. Stąd też chociażby zainteresowanie naszych klientów gęsiną oraz produkowanymi w naszym zakładzie wyrobami z gęsi. Duża grupa konsumentów planuje wcześniej zakupy i chcąc mieć gwarancję dostępności poszczególnych wyrobów „zapisuje się” na wybrany przez siebie asortyment – mówi D. Banaszkiewicz-Bartyzel.
Produkty Z.P.M. Grot doceniają nie tylko klienci. Pierogi z kaszą i grzybami, pierogi z gęsiną oraz pasztety z gęsi – m.in. te wyroby mogą poszczycić się godłem „Doceń polskie”. Certyfikat ten, na podstawie dwuetapowej oceny, przyznają eksperci reprezentujący m.in. Fundację Klubu Szefów Kuchni, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, czy wspomniane już Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP. Honorowy patronat nad przedsięwzięciem sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Znak „Doceń polskie” na opakowaniu produktu stanowi więc cenną wskazówkę dla konsumentów.
Inną firmą, której wyroby zostały wyróżnione w Programie promocyjnym „Doceń polskie” jest Zakład Przetwórstwa Spożywczego Kędzia. Tytuł „Doceń polskie” zdobyły De volaille oraz Kotlet z indyka a la schabowy w cieście. Dodatkowo, Kotlet z indyka został nagrodzony tytułem TOP PRODUKT, co oznacza, że eksperci przyznali mu maksymalną liczbę punktów.
- Jesteśmy obecni na rynku blisko 20 lat. Od samego początku produkujemy nasze wyroby tak, jakbyśmy robili je dla własnej rodziny i podawali je naszym dzieciom. Otrzymane przez nas wyróżnienia i nagrody potwierdzają, że postępujemy właściwie, że nasza praca ma sens. Przy okazji miło jest zostać docenionym przez ekspertów z branży – przyznaje Małgorzata Kędzia-Szymańska, dyrektor Zakładu z Wolsztyna.
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
REKLAMA
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
zobacz więcej
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW