Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
Urządzenia gastronomiczne pod lupą
dodano 30.01.2012
Wyposażenie gastronomii, to określenie, w którym zawiera się wszystko, co wykorzystuje się w działalności gastronomicznej w celu zaspokojenia potrzeb klientów. W sposób pośredni jak i bezpośredni.
Doskonale wiedzą o tym ludzie z cateringu, którzy na co dzień wykorzystują je w swojej pracy. Gastronomia to dziedzina życia, która jest pasją dla wielu ludzi. Kto zajmuje się gotowaniem, tworzeniem posiłków lub zarządzaniem punktem gastronomicznym (np. firmą cateringową) doskonale wie, że oprócz produktów żywnościowych potrzebne są liczne urządzenia, pomoce, które w sprawny sposób pozwalają przeprowadzić proces produkcji dowolnej potrawy. Czy to warszawski hotel, nowojorska restauracja, miejscowy pub lub nawet nasza domowa kuchnia, każde z tych miejsc posiada mniej lub bardziej wysokiej klasy sprzęt gastronomiczny. Wyposażeniem takich miejsc będzie więc zarówno lodówka, kuchnia gazowa, regały ze stali nierdzewnej, szafki, stoły, krzesła i wiele innych. Wszelkie urządzenia kuchenne aby sprostać oczekiwaniom ludzi muszą być solidne i sprawdzone. Tylko dobrej jakości sprzęt jest w stanie służyć nam przez lata. Dlatego warto zawsze zwracać uwagę na producenta i wybierać urządzenia tylko renomowanych firm (jest to szczególnie ważne, gdy prowadzi się catering, ponieważ jakość urządzeń przekłada się na zysk z usługi ). Przy wyborze warto zasięgnąć opinii o danej firmie oraz zwrócić uwagę na to czy oferuje ona serwis sprzętu, który sprzedaje. W skład szeroko rozumianego pojęcia urządzeń gastronomicznych wchodzą m.in. urządzenia chłodnicze, a tutaj: szafy mroźnicze, stoły mroźnicze, szafy chłodnicze, stoły chłodnicze, zamrażarki szokowe, szafy dwutemperaturowe, witryny chłodnicze itp.; barmańskie: blendery, dozowniki, miksery, kruszarki do lodu, sokowirówki, wyciskarki itp.; ekspresy do kawy, lampy grzewcze, naświetlacze, fontanny czekoladowe, oraz drobny sprzęt: akcesoria do ciast, akcesoria do lodów, blachy, ruszty, cedzaki, chochle, cukiernice, deski do krojenie, dzbanki, łyżki, noże, miski, garnki i rondle, tarki, tłuczki, talerze, wiadra itp. itd. (tak tak, firma cateringowa to nie żart, a ciężka praca), kto zajmuje się cateringiem doskonale wie o czym mowa). Jak zatem widać pod określeniem urządzeń gastronomicznych widzimy bardzo szerokie pojęcie. Wiele należących do nich elementów, to zwyczajne narzędzia oraz urządzenia, które wykorzystujemy we własnych domach do przyrządzania potraw. Są jednak i takie, które służą konkretnym punktom gastronomicznym, np. restauracjom, które w odróżnieniu od typowego domu potrzebują bogatego zestawu sprzętu kuchennego.
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
REKLAMA
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW