Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
Oleje roślinne
dodano 23.03.2010
Najzdrowsze tłuszcze spożywane przez człowieka to oleje roślinne. Wytłoczony olej z nasion roślin oleistych, zawiera w sobie, od kilku do kilkunastu, różnego rodzaju kwasów tłuszczowych.
Przykładowo podaję składy procentowe podstawowych kwasów tłuszczowych dla oleju lnianego, rzepakowego i oliwy z oliwek.
Rodzaj kwasu tłuszczowego:
Olej lniany Olej rzepakowy Oliwa z oliwek
[ % ] [ % ] [ % ]
● kwas linolenowy - Omega 3 58 10 poniżej 1
● kwas linolowy - Omega 6 17 26 6
● kwas oleinowy - Omega 9 20 57 77
Kwasy tłuszczowe zawarte w olejach jadalnych, uwzględniając ich chemiczną postać, dzielą się na:
● kwasy tłuszczowe nasycone,
● kwasy tłuszczowe jednonienasycone,
● kwasy tłuszczowe wielonienasycone.
Kwasy nasycone i jednonienasycone ludzki organizm może wytworzyć samodzielnie.
Natomiast kwasy wielonienasycone, niezbędne i konieczne, dla zdrowego funkcjonowania organizmu, muszą być dostarczone w pożywieniu, bowiem organizm ludzki nie potrafi ich samodzielnie wytworzyć. Stąd ich nazwa: Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe – NNKT.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6 i Omega 3.
W grupie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dominujące znaczenie posiadają kwasy omega 6 i Omega 3.
We współczesnym pożywieniu zdecydowaną przewagę mają tłuszcze zawarte w margarynie, fast foodach i potrawach smażonych w głębokim tłuszczu, czyli kwasy tłuszczowe Omega 6.
Zostały one także zaliczone do grupy NNKT, (czyli tych, których organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wytworzyć), jednak powszechny nadmiar tego tłuszczu w naszym pożywieniu, powoduje zachwianie koniecznej równowagi w organizmie, tym samym, wywołuje to określone problemy zdrowotne.
Problem nie tkwi w tym, że spożywamy kwasy tłuszczowe Omega 6, tylko w tym, że spożywamy ich niewspółmiernie za dużo, niż wynika to z potrzeb naszego organizmu.
Dla zagwarantowania właściwej fizjologii konieczne jest zachowanie odpowiedniej proporcji spożycia kwasów Omega 6 i Omega 3.
Według najnowszych badań ten stosunek powinien mieścić się w granicach: 2 : 1 do 4 : 1 (Omega 6 : Omega 3).
W publikowanych w ostatnim okresie opracowaniach, za tak zwaną złotą proporcję, uważa się, że ten stosunek powinien wynosić jak 4 : 1.
Taka proporcja ma gwarantować prawidłowe przyswajanie przez organizm kwasów Omega 3.
Spożywanie kwasów Omega 6 i Omega 3 w niewłaściwej proporcji, skutkuje obniżeniem w organizmie poziomu kwasu omega 3, bowiem nadmiar spożywanych kwasów Omega 6 w stosunku do Omega 3, hamuje właściwe zagospodarowanie przez organizm dostarczonego z pożywieniem kwasu tłuszczowego Omega 3.
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
REKLAMA
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
zobacz więcej
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW