Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
Jak zapobiec stratom cennych składników ważnych dla odporności?
dodano 07.05.2010
Jak należy przechowywać oraz przygotowywać żywność, żeby zachować jej zdrowotne właściwości?
• Oleje roślinne bogate w te kwasy tłuszczowe należy spożywać w postaci surowej. Nie powinno się ich używać do smażenia, gdyż tracą one cenne NNKT.
Czy wiesz, że…..
• Żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych jest ponad 3 – krotnie bardziej przyswajalne niż te pochodzące z roślin
• Aby zwiększyć wykorzystanie żelaza spożywaj produkty bogate jego źródłem wraz z pożywieniem bogatym w witaminę C
• Aby zapobiec stratom żelaza ze spożywanej diety nie popijaj posiłków herbatą! Zawarta w niej tanina ogranicza przyswajanie tego składnika mineralnego
• Witamina C jest mało odporna na wysokie temperatury, ale zimne temperatury jej szkodzą niewiele. Gdy więc w okresie zimowym dostępność świeżych warzyw jest ograniczona spożywaj warzywa mrożone!
• Witaminy A i E to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach tzn., że rozpuszczają się one w tłuszczu, a nie w wodzie. Dlatego ich przyswajalność znacznie wzrasta, gdy produkty bogate w ten witaminy są spożywane z dodatkiem tłuszczu roślinnego.
• Oleje roślinne przechowywuj w lodówce, dzięki temu ograniczysz straty zawartych w nich związków.
Na pytania odpowiadała Magdalena Leśkiewicz mgr inż. Technolog Żywności, Specjalista ds. przygotowywania potraw
„M&R Genesis Clinic” Europejskie Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych
Źródło: http://newsgastro.pl/
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
REKLAMA
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
zobacz więcej
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW