Start
Profil
Pino quizy
pino gry
o pino
Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie

Jak zapobiec stratom cennych składników ważnych dla odporności?

dodano 07.05.2010
Jak zapobiec stratom cennych składników ważnych dla odporności?

Jak należy przechowywać oraz przygotowywać żywność, żeby zachować jej zdrowotne właściwości?


Jak zapobiec stratom kulinarnym składników ważnych dla odporności?


Witamina C ulega rozkładowi pod wpływem podwyższonej temperatury, przechowywania, kontaktu z tlenem, z metalami ciężkimi oraz zasadowym środowiskiem.
• Najlepiej spożywać świeże warzywa i owoce, gdyż w nich zawartość witaminy C jest największa. W miarę przechowywania jej zawartość w owocach i warzywach maleje.
• Surówki najlepiej podawać zaraz po ich przyrządzeniu. Warto też dodawać niewielką ilość oliwy z oliwek bądź śmietany. Ograniczają one kontakt witaminy C z niekorzystnie działającym tlenem z powietrza.
• Jeżeli chcemy przechowywać warzywa i owoce, warto jest je zamrozić. Ujemne temperatury spowalniają rozpad witaminy C. Im niższe, tym lepiej. Należy również pamiętać, że jeżeli planujemy przez dłuższy czas przechowywać surowiec, powinno się go blanszować przed uprzednim zamrożeniem.
• Procesem który sprzyja zachowaniu witaminy C w surowcu jest kwaszenie. Warto więc, szczególnie w czasie zimy i wczesną wiosną spożywać kiszonki i kwaszonki, są one bowiem bardzo dobrym źródłem witaminy C.
Witaminy A i E ulegają degradacji pod wpływem światła i tlenu atmosferycznego. Są one jednocześnie oporne na działanie wysokich temperatur.
• Podczas gotowania, pieczenia czy smażenia możemy ograniczyć ubytki tych witamin poprzez przykrywanie pokrywką garnka.
• Masło, margarynę, mleko oraz inne przetwory mleczne należy zabezpieczyć przed działaniem światła zamykając je w szczelnym opakowaniu i przechowując w ciemnym miejscu, Nieodpowiednie przechowywanie tych produktów może doprowadzić do strat witamin A i E sięgających 70%.

Składniki mineralne i mikroelementy zasadniczo nie ulegają stratom pod wpływem obróbki termicznej. Jednakże składniki mineralne mogą być wypłukiwane z surowca podczas płukania, moczenia lub gotowania. Należy więc maksymalnie ograniczyć czas mycia wstępnego surowców. Wywar powstały w wyniku gotowania surowca możemy wykorzystać do przygotowywania zup czy sosów. Warto również możliwie jak najcieniej obierać warzywa i owoce ze skórki, gdyż pod nią znajduje się najwięcej minerałów.
Omega 3 należy do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). NNKT są nietrwałe w podwyższonej temperaturze oraz pod wpływem działania światła.
   Jak zapobiec stratom cennych składników ważnych dla odporności? - zobacz źródło wróc do artykułów
 
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
Aby dodac komentarz należy się zalogować.
 
REKLAMA
 
UŻYTKOWNIK: magdamazur
avatar

O mnie
W serwisie od:
08.11.2009
Dodaj do znajomych

 
INNE OD magdamazur
 
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW
21.09.2009 10:24:34
02.06.2009 19:31:08
09.06.2009 18:03:13
27.04.2009 18:23:22
 
zobacz więcej
 
Społeczność Witamy w serwisie Pino.pl. Nasz serwis to

nowoczesny portal społecznościowy

w pełni tworzony przez naszych Użytkowników. Dołącz do naszej społeczności. Poznaj świetnych ludzi, kontaktuj się z nimi, baw się rozwiązując quizy, graj w gry, twórz własne blogi, pokazuj swoje zdjęcia i video. Pino.pl to serwis społecznościowy dla wszystkich tych, którzy chcą świetnie się bawić, korzystać z wielu możliwości i poznać coś nowego. Społeczność, rozrywka, fun, ludzie i zabawa. Zarejestruj się i dołącz do nas.
Pino
Reklama
O Pino
Polityka prywatności
Pomoc
Regulamin
Blog
Reklamacje
Kontakt
Polecane strony
Darmowy hosting
Playa.PL - najlepsze gry
Filmiki
Miłość
Prezentacje