Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
Moda na Bio, czy zdrowy rozsądek?
dodano 25.09.2010
Bez względu na to, czy polski konsument ulega nowym trendom z zachodu, czy też zmienia swój sposób życia z powodu własnej świadomości, to staje się faktem, że rynek bio-produktów rozwija się coraz lepiej, zdobywając kolejnych zwolenników.
W ostatnim okresie i w Polsce można zauważyć znaczący wzrost zainteresowania ekologicznymi produktami. Choć nadal jesteśmy daleko w tyle za innymi europejskimi krajami, gdzie organiczne restauracje, sklepy, czy całe supermarkety, już od wielu lat są widokiem zupełnie normalnym, to z roku na rok i w naszym kraju przybywa klientów sięgających po eko-produkty.
Nasz rodzimy rynek bio to już nie tylko małe i specjalistyczne sklepiki, które jeszcze niedawno dla wielu stanowiły swoistą atrakcję. Większości polskich supermarketów, marketów czy dyskontów, posiada w swojej ofercie produkty ekologiczne. Niestety natknięcie się na bio-produkt w małym lub średnim sklepie nadal jest rzadkością. Ten niekorzystny trend wynika głównie z profilu bio-konsumenta, którego nieznajomość rodzi wśród małych sklepikarzy lęk przed wprowadzaniem produktów organicznych. Właściciele tych sklepów, wciąż boją się podjąć ryzyka i wolą nie narażać się na straty, jeśli towar bio nie znajdzie nabywców. Jednak ta nieufność jest całkowicie nieuzasadniona! Oczywistym jest fakt, że duże sieciowe sklepy mają większe spektrum klientów, co gwarantuje im szybszą rotację, droższych produktów ekologicznych. Należy jednak pamiętać, że promocja zdrowego trybu życia i bardzo mocno z nim związanego zdrowego odżywiania już na stałe zadomowiła się nie tylko wśród mieszkańców dużych miast.
Na kogo możemy liczyć wprowadzając do naszej oferty bio-asortyment i dla jakich grup odbiorców powinniśmy go przede wszystkim dostosować? W branży ekologicznej, można wyodrębnić trzy podstawowe rodzaje bio-konsumentów.
Prawdopodobnie najliczniejszą z nich tworzą tzw. „konsumenci świadomi”, są to osoby które przykładają szczególną wagę do tego co spożywają. Doskonale zdają sobie sprawę z tego, że sposób odżywiania ma bezpośrednie przełożenie na ich zdrowie. Rozumieją, że sięgając po produkty z rolnictwa ekologicznego, promują rozwój naturalnych technik upraw i produkcji, a tym sposobem wpływają również na ochronę naturalnego środowiska.
Nieco mniej liczną grupą są osoby, które żyją według wymagającej diety żywieniowej. Jedna cześć to osoby, których dieta wynika z własnego wyboru czy z przekonań jak np. wegetarianie lub weganie, w żywności ekologicznej doceniający wyższą jakość produktów, a co za tym idzie lepszy smak potraw niż mogą uzyskać dzięki produktom konwencjonalnym .
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
REKLAMA
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
zobacz więcej
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW