Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
Ciasto półftancuskie
dodano 23.01.2008
Dzień Babci. Spodziewamy się gości więc trzeba się brać za pieczenie. Dzisiaj do piekarnika trafią ciasteczka z ciasta półfrancuskiego z jabłkami i wiśniami.
Na przepis na to ciasto trafiliśmy w internecie szukając przepisu na ciasto do pasztecików. Przepis jest genialnie prosty do zapamiętania i wykonania. Potrzebujemy:
* 1/3 część sera twarogowego (mielonego)
* 1/3 część masła
* 1/3 część mąki
Proste, prawda!?!
Wszystko trafia do miski, w której zagniatamy gładkie ciasto.
Nie trwa to zbyt długo i ciasto może trafić na stolnicę, gdzie będziemy je rozwałkowywać.
Rozwałkowujemy na cienki placek i następnie składamy, wałkujemy i składamy, wałkujemy i składamy…
Po dwóch - trzech minutach jesteśmy gotowi do zawijania ciasteczek. Rozwałkowujemy cienki placek wykrawamy prostokątne kawałki i dodajemy wybrany farsz. My dzisiaj wykorzystaliśmy jabłko (złota reneta) z cukrem waniliowym oraz wiśnie z cukrem.
Gotowe ciasteczka trafiają na blachę, smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy ciasteczka 20 - 25 minut.
To samo ciasto jest doskonałe jako podstawa pieczenia pasztecików z mięsem.
Mięso gotujemy lub pieczemy, mielimy, przyprawiamy, dodajemy bułki tartej i faszerujemy ciasto - najlepsze na ciepło.
Autor prowadzi razem z żoną gospodarstwo agroturystyczne w Podgórzynie koło Jeleniej Góry.
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
REKLAMA
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
zobacz więcej
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW