Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
Kuchnia rosyjska
dodano 01.10.2007
Czy Rosja wydaje Ci się być rajem? Czy wiesz, czym zasłynęła w świecie? Jeżeli odpowiedziałeś przecząco, zapraszam do lektury.
Rosja była, jest i będzie rajem dla każdego kucharza. Współczesna kuchnia rosyjska to kuchnia pełna wszystkich aromatów i wykwintnych i smacznych dań. Na kuchnię tę miały wpływ kuchnie" Polski, Włoch, Francji, a także Niemiec. W kuchni rosyjskiej dominują trzy nurty: carski, chłopski i klasztorny, choć dzisiaj granice między nimi są bardzo płynne to w niektórych częściach tego ogromnego kraju można zauważyć wyraźne granice w spożywaniu i jakości samych potraw.
Z czego słyną Rosjanie?
Przed wszystkim z wspaniałego kawioru. To właśnie Rosja jest największym producentem tego przysmaku. Możemy tak spotkać kawior czarny z ryby bieługi (jesiotrowate) oraz kawior czerwony z łososia. Ale Rosja to nie tylko kawior, kraj ten słynie z bogactwa wspaniałych ryb słono i słodko wodnych, żeby wymienić tylko kilka bieługa, jesiotry, węgorze, pstrągi, dorsze, łososie, jazgarze, miętusy, a także bogactwa raków rzecznych z których rosyjscy kucharze przyrządzają cudowne i wykwintne przekąski i zupy.
Rosja to także dziczyzna, cyranki, jarząbki, bekasy, łabędzie, bażanty, cietrzewie, kaczki, kuropatwy a także sarny i zające od wieków goszczą na stołach Rosjan. Dla wegetarian i nie tylko kuchnia rosyjska oferuje bogaty wybór tzw. pielmieniów czyli po polsku pierogów, zarówno w postaci kołdunów jak i uszek i pulpetów, a także pirożki przyrządzane na słodko z serem i polewane śmietaną. Specjalnością tejże kuchni są również bliny, czyli placki podobne do naszych racuchów tyle tylko ze są przyrządzane z mąki gryczanej, mogą być podawane na słono lub słodko. Rosjanie jedzą wszystkie warzywa, tyle tylko, że dosłownie wszystkie kiszą. Osobiście jadłem kiszone pomidory i marchewki i mogę stwierdzić że jakoś ujdą przez gardło, zwłaszcza te pierwsze. Wśród kiszonego króluje kapusta i ogórki, które jako jedyne spożywane są we wszelkich postaciach, świeże, kiszone, marynowane, w postaci, musu, przecieru, zupy, kremu itp. Inne słynne warzywa spożywane na świeżo to brukiew, rzepa, bakłażany, kalarepa, a także dobrze nam znane ziemniaki - bulwy.
Dużym powodzeniem cieszą się w tej kuchni kasze, a zwłaszcza kasza gryczana. Jest to na wykorzystywana jako danie samodzielne, bądź jako dodatek do zup, lub też jako farsz- nadzienie do mięs.
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
REKLAMA
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
zobacz więcej
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW