Start
Profil
Pino quizy
pino gry
o pino
zamknijx
Musisz być zalogowany, żeby ocenić artykuł.
zamknijx
Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie

Degustacja, czyli wyostrzenie apetytu na wyjątkowość

dodano 25.11.2010
Degustacja, czyli wyostrzenie apetytu na wyjątkowość

Rodzice wpajali nam od dziecka, że ciekawość to pierwszy stopień do piekła, ale co złego jest w niej, jeżeli prowadzi ona do czegoś dobrego i przyjemnego? Nie hamując jej możemy się wzbogacić o nowe doświadczenia...


Jednym ze sposobów poznawania (typowo smakowym) jest degustowanie. Kosztowanie, próbowanie, poznawanie smaków lub aromatów to właśnie degustowanie, ale osoby zafascynowane tą sztuką mówią, że do pełnego doznania trzeba poznać historię, oraz wiele różnych tajemnic degustowanych trunków lub potraw.
Degustować można wszystko, lecz wprost idealne do tego są rzeczy wykwintne, ekskluzywne, z którymi nie mamy na co dzień do czynienia, a których przynajmniej raz w życiu trzeba spróbować. Wytworne wina, wódki, sery, cygara, kawy stanowią trzon artykułów tej branży. Specjalnie sprowadzane z najdalszych zakątków świata, są rarytasem w Polsce. Można ich próbować na przykład podczas degustacji organizowanych w hotelach i restauracjach, gdyż są to najlepsze miejsca do urządzania tego typu eventów. Mogą się one odbywać także w plenerze na świeżym powietrzu nad stawem, lub na statku podczas jakiejś imprezy, lecz pogoda może spłatać figla obdarzając nas deszczem, lub wiatrem. Nawet niewielkie powiewy mogą przeszkadzać w zachwycaniu się aromatami.
Hotele i restauracje bywają zaciszne, przestronne i piękne, co sprzyja atmosferze, która jest niezbędna do obcowania z legendarnymi alkoholami, serami i cygarami. Tłum i harmider nie sprzyjają koncentracji, która jest potrzebna do pełnego poznania i rozkoszowania się smakami, oraz zapachami. Sala, w której odbywa się degustacja jest ważnym elementem, gdyż musi być ona wolna od obcych zapachów, czyli nie powinna znajdować się w pobliżu kuchni lub innego miejsca, z którego będą do nas dochodziły różne niepotrzebne aromaty. Przy doborze miejsca bierze się również pod uwagę kadrę pracującą w danym hotelu lub restauracji. „Jest to szalenie ważne z uwagi na odpowiednią współpracę przy organizacji eventu. Wszystko musi być dopięte na ostatni guzik, aby degustacja przebiegła w pełni profesjonalnie” – mówi Marcin Gęsicki z firmy Pick and Taste, organizatora degustacji. Pan Marcin wspomina dalej: „(…) mamy swoje ulubione miejsca i osoby, z którymi świetnie układa nam się współpraca. Prezentujemy wyroby w wielu miejscach, lecz często jesteśmy w Pomlewie koło Gdańska w zacisznym hotelu Kozi Gród, któremu ogromnie zależy na udanych wrażeniach wśród uczestników z przeprowadzanych degustacji (…)”.
   Degustacja, czyli wyostrzenie apetytu na wyjątkowość - zobacz źródło wróc do artykułów
 
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
Aby dodac komentarz należy się zalogować.
 
REKLAMA
 
UŻYTKOWNIK: kozigrod
avatar

O mnie
W serwisie od:
25.11.2010
Dodaj do znajomych

 
INNE OD kozigrod
 
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
 
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW
21.09.2009 10:24:34
02.06.2009 19:31:08
09.06.2009 18:03:13
27.04.2009 18:23:22
 
zobacz więcej
 
Społeczność Witamy w serwisie Pino.pl. Nasz serwis to

nowoczesny portal społecznościowy

w pełni tworzony przez naszych Użytkowników. Dołącz do naszej społeczności. Poznaj świetnych ludzi, kontaktuj się z nimi, baw się rozwiązując quizy, graj w gry, twórz własne blogi, pokazuj swoje zdjęcia i video. Pino.pl to serwis społecznościowy dla wszystkich tych, którzy chcą świetnie się bawić, korzystać z wielu możliwości i poznać coś nowego. Społeczność, rozrywka, fun, ludzie i zabawa. Zarejestruj się i dołącz do nas.
Pino
Reklama
O Pino
Polityka prywatności
Pomoc
Regulamin
Blog
Reklamacje
Kontakt
Polecane strony
Darmowy hosting
Playa.PL - najlepsze gry
Filmiki
Miłość
Prezentacje