Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
Degustacja, czyli wyostrzenie apetytu na wyjątkowość
dodano 25.11.2010
Rodzice wpajali nam od dziecka, że ciekawość to pierwszy stopień do piekła, ale co złego jest w niej, jeżeli prowadzi ona do czegoś dobrego i przyjemnego? Nie hamując jej możemy się wzbogacić o nowe doświadczenia...
Uczestnikami tego typu wydarzeń mogą być wszyscy, o ile ukończyli 18 rok życia w przypadku alkoholi. Pokazy degustatorskie są przeznaczone dla osób, które chcą indywidualnie zgłębiać wiedzę na temat alkoholi, a także dla grup zorganizowanych, firm, zarządów, kadry menadżerskiej, które także chcą poszerzać swoją wiedzę, a przy okazji zintegrować zespół. Wszakże w obecnych czasach próbowanie trunków może spotykać się również z dobrą zabawą, nie musi być to typowo dworski obyczaj. Przeprowadzane degustacje mogą odbywać się w połączeniu z innymi atrakcjami, grami i konkursami. Często prowadzone są degustacje komentowane, czyli do trunków, które będą prezentowane, dobierane jest specjalne menu lub na odwrót. Posiłek jest podawany, a z komentarza dowiedzieć się można wielu przydatnych informacji i ciekawostek wypowiadanych przez znawcę tematu często z pewną dawką humoru.
Osoby prowadzące degustacje muszą być, co jasne, znawcami tematu, lecz wiedza teoretyczna nie wystarczy, nawet, jeśli jest zaczerpnięta z najlepszej i najwłaściwszej literatury. Stosy przeczytanych książek nie dają tego, co praktyka. Jeżeli jedno połączymy z drugim mamy specjalistę, ale ekspert taki musi cechować się czymś więcej by uznać go za dobrego w swoim fachu. To coś to pasja, zapał i serce do tego co robi. A także deko humoru wraz z powagą w odpowiednich proporcjach, by degustacje nie były śmiertelnie nudne i by nie były czymś zupełnie niepoważnym. Gdyby jakaś chętna osoba chciała zostać kimś takim, to polecam także być dobrym mówcą, energicznym, kontaktowym, odpornym na stres, potrafiącym zintegrować grupę.
Warto wspomnieć jeszcze o tym, jakie korzyści mogą odnieść uczestnicy takich atrakcji. Osoba biorąca udział w degustacji zyskuje bardzo wiele umiejętności, np. uczy się jak dobrać odpowiednie kieliszki do wina, jak czytać etykiety i czym się kierować przy zakupie wina, whisky, cygara czy też serów, jak dobrać wino do sera lub wino do kolacji, jak rozpoznawać charakterystyczne aromaty i smaki, jak przechowywać takie produkty, co nam wolno a czego nie, uczy się podstaw savoir vivre i otrzymuje bardzo dużo innych praktycznych rad. Wszystkie te umiejętności przydadzą nam się w codziennym życiu, podczas przyjmowania gości i obracania się w towarzystwie, jednocześnie pomagając nam oderwać się od codziennego życia, rozkoszować się pięknem, wykwintnym smakiem i nieziemskim aromatem rzeczy produkowanych specjalnie po to, aby uprzyjemnić nam chwile. Mam nadzieję, że proponowane degustowanie wyostrzyło Państwa apetyt na wyjątkowość.
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
REKLAMA
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
zobacz więcej
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW