Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
Tort kanapkowy
dodano 09.06.2008
Torty kanapkowe należą, poza stołem szwedzkim i Volvo, do najlepszych towarów eksportowych z tego kraju. Dziwne, że to tak blisko Polski, a u nas jakoś to kulinarne odkrycie nie może się przyjąć.
Tort kanapkowy Wiosennie i zielono
Torty kanapkowe należą, poza stołem szwedzkim i Volvo, do najlepszych towarów eksportowych z tego kraju. Dziwne, że to tak blisko Polski, a u nas jakoś to kulinarne odkrycie nie może się przyjąć.
A trzeba powiedzieć, że tort kanapkowy ma wyjątkowo wiele zalet. Po pierwsze, może zastąpić zwykły, słodki tort, a nie ma żadnego problemu, aby na nim postawić świeczki urodzinowe (propozycja dla grubasów!). Po drugie pasuje na każdą uroczystość rodzinną lub w pracy. Po trzecie – jest przepyszny. I po czwarte – wygląda fantastycznie.
Torty kanapkowe robię od czasu do czasu, i zawsze znajomi błagają mnie o przepis, który potem zawsze gdzieś się zawieruszy. Znowu im drukuję. I tak w kółko!
Teraz nie muszę już nikomu indywidualnie przekazywać przepisów, bo wystarczy, że podam im tylko stronę internetową.
Otóż, zaczynamy od upieczenia chleba (chociaż można robić tez z gotowego bochenka, najlepiej dosyć dużego, prostokątnego lub okrągłego, niezbyt świeżego, żeby dobrze pokroić na warstwy).
Przepis na chlebek:
1 sztuka pieczona w tortownicy 21 cm.
Składniki:
25 g drożdży
4 dl mleka
1,5 szklanki mleka (4 dl)
1 łyżka oleju lub rozpuszczonej margaryny
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
4,5 szklanki mąki (11 dl)
1. Rozkruszyć drożdże w misce.
2. Zagrzać mleko z olejem do 36 stopni. Rozrobić z drożdżami. Dodać sól i cukier.
3. Wyrobić ciasto: ręcznie lub w robocie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Wyrobić szybko i włożyć do tortownicy (zajmuje połowę objętości). Można jeszcze potrzymać ze 20 minut, ale ja najczęściej od razu piekę, bo wszyscy w domu czekają na produkt końcowy.
5. Piec koło 30-40 minut w temperaturze około 200 stopni.
6. Wyjąć, wystudzić i pokroić na 3-4 warstwy, jak zwykły tort. Aha! Jeszcze ważna rzecz: można odkroić twarde części z góry bochenka i z boków.
A teraz (albo w czasie pieczenia chlebka) przystępujemy do przyrządzania farszów do przełożenia chleba. Najpierw jednak dobrze jest zmieszać kilka łyżek majonezu z taką samą ilością łyżek śmietany 18 proc. Ponieważ jesteśmy wegetarianami, to nadzienia są bezmięsne, ale któregoś dnia podam kilka fajnych przepisów dla osób wszystkożernych.
Do tortu na zdjęciu przyrządziłam dwa proste i szybkie farsze:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
REKLAMA
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
zobacz więcej
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW