Ithink.pl - Dziennikartstwo Obywatelskie
Tort kanapkowy
dodano 09.06.2008
Torty kanapkowe należą, poza stołem szwedzkim i Volvo, do najlepszych towarów eksportowych z tego kraju. Dziwne, że to tak blisko Polski, a u nas jakoś to kulinarne odkrycie nie może się przyjąć.
1. Biały serek (gotowy zmielony) mieszamy z posiekanym koperkiem, dodajemy kilka startych na dużych oczkach tarki, rzodkiewek (można dodać np. kawałek papryki marynowanej lub świeżej, pokrajanej w drobna kostkę), mieszamy z dwoma łyżkami majonezu ze śmietaną, solimy do smaku i…gotowe!
2. Pięć jajek ugotowanych na twardo i wystudzonych siekamy drobno, dodajemy posiekany szczypiorek, mieszamy z majonezem połączonym już wcześniej ze śmietaną i solimy do smaku. W ten sposób mamy dwa rodzaje tanich i prostych farszów, lekkostrawnych dla dzieci i osób starszych.
No i teraz smarujemy na przemian nasze warstwy chleba. Smarujemy wierzch i boki pozostałym majonezem i zabieramy się do dekoracji, wykorzystując: ogórki, koperek, pomidorki koktajlowe, czerwona cebulę, jajka na twardo, plasterki cytryny i inne warzywa świeże i konserwowane. Indywidualna kreacja jak najbardziej pożądana. Ale tak naprawdę im prościej, tym lepiej, polecam więc prostotę.
Polecam stronę: www.naukaszwedzkiego.pl - Szwecja i nauka szwedzkiego
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
REKLAMA
ARTYKUŁY O PODOBNYM TEMACIE
zobacz więcej
5 NAJLEPIEJ OCENIANYCH ARTYKUŁÓW